Avgifter og gebyrer

Ved riktig bruk av kredittkort er det veldig mange kredittkort som er gratis å bruke i dag i Norge. Men det er en del potensielle avgifter som man skal være klar over.

De mest vanlige er:

Årsavgift 
Det er fortsatt noen kredittkort som tar årsavgift for å ha ett kredittkort. Det skal være veldig gode tjenester og tilbud knyttet til kredittkortet for at det skal være verdt å ha ett kredittkort med årsgebyr. Og det er som regel mange andre kredittkort som er gratis å bruke som tilbyr de samme fordelene.

Kontantuttak
Ved uttak av kontater påløper det for de aller fleste kredittkort en avgift, gjerne ett fast beløp, samt en prosentsats av beløpet som blir tatt ut (f.eks 35kr + 1%).
I tillegg til at det ved kontantuttak påløper ett gebyr så er det mange kredittkortselskap og banker som beregner rente fra den dagen du tar ut penger. Det vil si at du ikke får noen rentefri periode på disse pengene, slik du gjør ved varekjøp.

Fakturagebyr
Ved bruk av papirfaktura er det mange kredittkortselskaper og banker så tar ett gebyr på 30-40 kr per faktura, noe som er helt unødvendig å betale når det finnes ett gratis alternativ i eFaktura.

Overføring fra kredittkortet til bankkonto
Mange banker og kredittselskaper tilbyr muligheten til å overføre tilgjengelige penger fra kredittkortet til bankkontoen din, dette medfører ofte flere dyre gebyrer, samt at retnen på dette kan begynne å gå fra dagen du overfører.

Betale regning med kredittkortet
Noen banker og kredittkortselskaper tar ett gebyr for å la deg betale regninger med kredittkortet, eller de lar renten løpe fra den dagen du betaler. Dette varierer mellom selskapene så det er viktig at du setter deg inn i betingelsene for denne type betaling .

Overtrekksgebyr
De aller fleste kredittkortselskap og banker tar ett overtrekksgebyr hvis du bruker mer enn den tilgjengelige kredittgrensen på kredittkortet ditt.

Purregebyr
Ved for sen eller glemt betaling av faktura kan kredittkortselskapet eller banken gi deg ett ekstra gebyr i form av en purring.

Valutapåslag
Ved kjøp av varer og tjenester i utlandet legger de fleste kredittkortselskaper og banker på ett valutapåslag for å dekke eventuelle valutasvinger. Dette gebyret er ofte mellom 1-2% av kjøpsbeløpet. Men husk at det stort sett alltid er billigere å gjøre dette enn å betale i Norske kronger i utlandet. En del butikker og hoteller tilbyr dette ettersom de da kan gi deg ett valutapåslag og en dårlig vekslingkurs som fort medfører at du må betale mye mer enn de 1-2% kredittkortselskapet tar. Kostnaden ved å betale i Norske kroner kan fort bli 4-5% ekstra. 

Varekjøpsgebyr
Dette er ett gebyr som veldig få tilbydere tar i dag og hvis det er varekjøpsgebyr på ditt kredittkort er det bare å bytte med engang, ettersom det er så mange som tilbyr dette graitis.

Tilleggskort
En del kredittkortselskap og banker tilbyr tilleggskort. Dette er ett ekstra kredittkort som er knyttet opp til hovedkredittkortet. Typisk for en familie som har ett kredittkort de bruker til å kjøpe dagligvarer og hver av foreldrene har hvert sitt kredittkort. Noen tar ett gebyr for å sende ut ett ekstra kredittkort som dette.  

Kredittkortportalen.no anbefaler
Sett deg godt inn i prisene til kredittkortet/ene du velger slik at du slipper noen ubehagelige overraskelser når du bruker kredittkortet. Heldigvis er det ikke så utbredt av avgifter, så det du bør se mest etter er eventuelt fakturagebyr og om det blir beregnet rente fra første dag ved kontantuttak. 

Avgifter