Netthandel

Netthandel

Netthandelen i Norge har økt mye de siste ti årene og blir stadig mer populært, og kredittkort har lenge vært den ett av de mest brukte måtene å betale på. Det bør det også være i tiden fremover, ettersom forbrukerombudet anbefaler bruk av kredittkort ved kjøp på nett (les mer her).

Heldigvis er det bare en liten andel av Norges befolkning som har hatt problemer når de har handlet på internett. Det som oftest blir oppgitt som problem er at varen er forsinket eller ikke dukker opp.

Rettigheter
Men for de kundene som opplever dette er det viktig å kjenne til hvilke rettigheter man har og hva det er smartest å betale med for å stille sterkest hvis en slik situasjon skulle oppstå.  

Uavhengig av om hva du har betalt med gir loven forbrukere rett til å angre før de har mottatt varen eller og opptil 14 dager etter at de har mottatt varen når de kjøper fra en norsk nettbutikk. Har du betalt med kredittkort kan du dessuten klage til banken/kredittkortselskap dersom selger ikke leverer varen. 

Eksempler på dette er ved kjøp av for eksempel konsertbillett med kredittkort, kan du bruke kredittkjøpsloven paragraf åtte for å få refundert pengene fra banken/kredittkortselskap dersom konserten blir avlyst. Det samme gjelder hvis flyselskapet forbrukeren har kjøpt flybillett fra går konkurs før reisen er gjennomført.

Du stiller derimot vesentlig svakere ved ikke-levering, svindel og konkurs dersom du betaler på forhånd. Bruker du derimot kredittkort eller debetkort (Visa eller MasterCard delen av debetkortet), kan du klage til banken din dersom selger ikke leverer. Men vær oppmerksom på at dette ikke gjelder ved bruk av betalingsløsningen BankAxess som er motparten til BankAxept for online kjøp.

ForbrukerEuropa.no
ForbrukerEuropa.no har en egen nettsiden som gir gode råd for personer som ønsker å handle fra utlandet og vil sikre at butikken de handler fra er trygg og sikker. Klikk her for å gå til siden.

Forbrukerombudet.no
Forbrukerombudet.no har også en siden som kontinuerlig blir oppdatert der useriøse og falske nettbutikker på listet. Trykk her for å gå til listen.