Ord og uttrykk

3Dsecure
3D Secure (Verified by VISA og MasterCard SecureCode) er den sikkerhetsløsningen som VISA og MasterCard benytter for å identifisere kortholder ved kjøp over internett.
American Express
American Express Company er et konsern med forskjelligartete aktiviteter, som reisebyrå, finansielle tjenester og nettverkstjenester, grunnlagt i 1850. Det er verdensledende innen betalings- og kredittkort, reisesjekker, reiser og firmaservice. Fra 1996 har American Express vært pågående i sin strategi for å åpne sitt brukerstedsnettverk og kortprodukter til tredje parts utsteder over hele verden. Ved å låne ut sin globale infrastruktur og merkevarepossisjon har American Express oppnådd enda bredere rekkevidde for sitt nettverk verden over. American Express har nå nær 110 samarbeidspartnere i over 120 land. Kilde: https://www.americanexpress.no
Avtalegiro
AvtaleGiro er en tjeneste for automatisk betaling av faste regninger. Det vil si at banken sørger for at regningene betales direkte fra din konto på forfallsdato. Du beholder full oversikt og kontroll over regningene dine selv om AvtaleGiro trekkene gjøres av banken. Kilde: http://www.avtalegiro.no
Autorisasjon
Alle online kortkjøp autoriseres for å sikre at kortet er gyldig og at kortholder har tilgjengelig kreditt på kredittkortet. Autorisasjonsforespørselen skjer i det kortet trekkes i terminalen og tar normalt en brøkdel av et sekund. Kortinnløser kan dermed garantere for oppgjøret til brukerstedet i etterkant. Dersom terminalen ikke skulle være online i en gitt periode, kan autorisasjon oppnås ved å ringe til Nets eller bank/kredittkortselskap som har utstedt kredittkortet.
Apple Pay
Apple Pay er en mobil betaling og digital lommebok basert på NFC teknologi fra Apple som lar brukerne foreta bruke iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch-kompatible enheter (iPhone 5 og senere modell), iPad Air 2 og iPad Mini 3. Apple Pay krever ikke Apple-spesifikk kontaktløs betalingsterminaler og fungerer med Visas payWave, MasterCard PayPass, og American Express er ExpressPay terminaler
BankAxept
BankAxept er et norsk system for betaling med debetkort, et betalingskort der penger trekkes fra en bankkonto fortløpende når brukeren betaler noe. De fleste butikkene i Norge, det vil si over hundre tusen, er knyttet opp mot BankAxept-systemet, og betalingsmetoden har blitt den mest brukte i landet. Kilde: Wikipedia.no
BankID og på mobil
Har du mobilen med deg, har du alt du trenger for å nå nettbanken eller betale på nett. Et fint alternativ når du er på farten og ikke har kodebrikken for hånden. Med BankID på mobil slipper du i tillegg Java, noe som gjør at du kan logge deg på fra alle enheter, også nettbrett og smarttelefoner. Kilde: BankID.no
Betalingsanmerkning
En betalingsanmerkning er en merknad registrert på deg som person (eller på et foretak) om at du (eller foretaket) har en ubetalt inkassosak, forliksdom, utlegg, lønnstrekk eller er konkurs. Å være registrert med en slik merknad vil ofte føre til at du kan få avslag hvis man søker om for eksempel kreditt, lån eller abonnementer hos ulike bedrifter. Kilde: Lindorff.no
Betalingsforsikring
Betalingsforsikring er en forsikring som gir trygghet for deg og din familie dersom du skulle bli syk, arbeidsledig, eller falle fra. Betalingsforsikringen gir månedlig erstatning som dekker dine månedlige renter og avdrag inklusive gebyr i henhold til den låneavtalen du måtte ha.
Betalingskort
Betalingskort er et plastkort som kan brukes ved betaling av kjøp av varer og tjenester i stedet for kontanter. Det finnes to hovedtyper betalingskort: debetkort og kredittkort.
Betalingsterminal
En betalingsterminal er en elektronisk kortavleser som gjør det mulig for for personer å betale med de fleste typer betalingskort som BankAxept, Visa, MasterCard, Diners og AmEx.
Betalingsutsettelse
Betalingsutsettelse betyr at du kan utsette betalingen ofte rentefritt i en gitt periode (alt fra 1-36 mnd er vanlig) mot et gebyr. Betaler du alt innen forfall betaler du kun utsettelsesgebyret, eller eventuelle påløpte renter.
Bonus
Bonus er noe du får gratis og som kan opptjenes gjennom en gitt bruk av kredittkortet. Bonus medfører at man ofte sparer opp til poeng som ofte kun kan benyttes til et bestemt formål. Det kan være ved kjøp av spesielle varer eller tjenester slik som flyreiser, matvarer eller lignende. Bonuspoeng kan som regel konverteres til varer eller tjenester og samles som regel opp i en konto som du har tilgang til.
Brukersted
Sted eller forretning hvor man gjør innkjøp. Kan for eksempel være en butikk, restaurant, kino eller nettbutikk.
Cashback
Cashback betyr at du får penger tilbake på kjøpet ditt. Ved de fleste kredittkortkjøp vil dette medføre at et beløp/prosentandel trekkes fra på din kredittkortfaktura og du må betale tilbake et lavere beløp en det varen opprinnelig kostet. F.eks: Kjøp av sko til 1000.- kr med 5% cashback vil medføre at beløpet på fakturaen fra kredittkortselskapet blir 950,- kr. Men det på kassalappen i butikken vil stå 1000,- kr ettersom det som regel er kredittkortselskapet/banken som dekker cashback.
Consierge service
Et kredittkort concierge-tjeneste er ganske lik en hotell concierge-tjeneste, men forskjellen er at du ikke trenger å gi tips. En concierge service er din egen personlige assistent som har som oppgave å få til ting som du ikke får til eller ikke har tid til slik som: restaurantbestillinger, bestille flybilletter, ordne inngang på et utested, konsertbilletter etc. Noen kredittkort har en slik tjeneste knyttet til seg, og for å kontakte denne type service er det ofte telefon eller mail som brukes for kommunikasjon.
Charge back
Selv om de fleste kortkjøp blir korrekt gjennomført, kan det forekomme transaksjoner på din faktura som du ikke kjenner igjen. Enten fordi det har skjedd en feil, du er belastet to ganger, eller at du ikke får varen som er bestilt og betalt med kredittkortet. Hvis du har blitt belastet for kredittkort-transaksjoner du er uenig i, kan du reklamere på disse for å få tilbake pengene/ikke måtte betale for disse transaksjonene.
Chip
Chip er en liten databrikke på kortet som etter hvert vil erstatte magnetstripen. Chip anses som sikrere og mer anvendelig enn magnetstripe ettersom den kan romme langt mer data enn hva det er plass til i en magnetstripe
Debetkort
Et debetkort er et betalingskort hvor avregningen skjer fortløpende mot saldo på innehaverens bankkonto. Kilde: Wikipedia.no
Delbetaling
Delbetaling betyr at du velger å betale ett kjøp ned over tid. Gjerne 6,12,24,36 måneder, men det finnes også fleksible delbetaling der du selv bestemmer hvor mye beløpet skal være hver måned. Delbetaling tilbys av mange butikker, og spesielt elektronikk butikker tilbyr dette ved kjøp av dyrere varer.
Diners Club
Diners Club er et av verdens mest aksepterte betalingskort, og kan brukes på 18,6 millioner brukersteder i over 200 land. I Norge er det over 45 000 brukersteder som aksepterer Diners Club. Kilde: www.dinersclub.no
eFaktura
Med eFaktura får du regningen ferdig utfylt rett i nettbanken din. Du slipper å taste lange KID- og kontonumre når du skal betale, det eneste du du må gjøre er å godkjenne betalingen. Kilde: eFaktura.no
Effektiv rente
Den effektive renten forteller hva du faktisk betaler for lånet. Effektiv rente er de årlige omkostningene vist i present, med andre ord hva lånet eller kreditten koster inklusiv renter og alle omkostninger.
EMV
EMV står for Europay, MasterCard og Visa og er betegnelsen på disse kortselskapenes samarbeid for overgangen fra magnetstripe-kort til chip.
Garanti ved kjøp av varer og tjenester
Kredittkjøpsloven § 8 sikrer brukerne av kredittkort. Bruker man kredittkort ved kjøp av varer eller tjenester, kan kortinnehaveren i dag kreve penger tilbake fra kredittyteren dersom vedkommende ikke får levert varen eller tjenesten som forventet. Dette gir ekstra beskyttelse ved kjøp på internett og ved forskuddsbetaling som ved eksempelvis av flyreiser.
Google wallet
Google Wallet er en mobil betaling system utviklet av Google som lar sine brukere å lagre debetkort ,kredittkort, lojalitetskort og gavekort på sin mobiltelefon. Google Wallet kan bruke Near Field Communication (NFC ) for å "gjøre sikre betalinger raskt og enkelt ved å holde telefonen inntil en NFC-aktivert betalingsterminal.
ID-­tyveri forsikring
Får uvedkommende tak i dine personlige opplysninger kan denne informasjonen misbrukes til å søke om lån, åpne bankkonto og få kredittkort i ditt navn. ID-tyveriforsikringen sikrer deg hjelp i det vanskelige opprydningsarbeidet og andre kostnader som for eksempel juridisk bistand.
Inkasso
Inkasso er et begrep for inndriving av gjeld og fordringer som ikke er betalt innen forfall og etter purringer fra opprinnelig fordringshaver. Kilde: Wikipedia.no
Kreditor
Kreditor er en betegnelse på en som har krav på en ytelse. Vanligvis blir begrepet brukt om den som har krav på et pengebeløp, men man er også kreditor dersom man har krav på varer eller lignende
Kredittgrense
Kredittgrense er det øvre beløpet banken eller kredittkortselskapet er villig til å låne deg gjennom ditt kredittkort.
Kredittsjekk
Kredittsjekk er en kontroll av økonomien til en person eller en bedrift. Det er vanlig å foreta en kredittsjekk ved søknad om kredittkort, lån eller telefonabonnement. Flere selskaper driver med kredittopplysning og de mest kjente i Norge er Experian, Lindorff og Bisnode.
Kredittkort
Betalingskort der kortutsteder låner ut penger (gir kreditt) til kortbrukeren
Lounger
Flyplass lounge er ett privat venteområdet som tilbys av flyselskaper til spesielle kunder eller kunder som betaler en ekstra avgift, eller har ett slikt tilbud inkludert i kredittkortet sitt.
MasterCard
MasterCard er et multinasjonalt selskap med virksomhet innen betalingstransaksjoner og da spesielt korttransaksjoner med debet- og kredittkort som bærer selskapets varemerke, MasterCard.
MasterCard SecureCode
MasterCard SecureCode, gir muligheter til å beskytte netthandelen mot uautoriserte kjøp. MasterCard SecureCode er tatt opp i detaljistens nettsider og kommuniserer med både kortholder og deres kortutsteder. Når dine kunder forlater nettstedet, åpnes en rubrikk der de får beskjed om å skrive inn en unik, personlig kode de har registrert hos banken. Deretter autoriserer banken kjøpet, og utruster dermed brukerstedet med bevis for den elektroniske transaksjonen. Kilde: MasterCard
Minibank
En minibank er en maskin som lar brukere som identifiserer seg med et personlig bankkort og tilhørende PIN-koden for å ta ut kontanter og sjekke saldo på sine konti til enhver tid. Kilde: Wikipedia.no
Mobilbank
Med MobilBank får du tilgang til din nettbank via mobiltelefon. Har du smarttelefon kan du enkelt betale regninger via din mobiltelefon.
mCash
mCASH er en norsk tjeneste for mobilbetaling, som lastes ned som en app til iPhone eller Android. Du kan koble mCASH-brukerkontoen din sammen med bankkort og kontonumre, så du kan betale og få betalt via appen. mCASH fungerer i både fysiske butikker og på nettet, via skanning av QR-koder som alle mobiler støtter. Du kan også overføre penger til privatpersoner.
Nets
Nets leverer betalings-, kort- og informasjonsløsninger i de nordiske landene, og har ambisjoner også i det europeiske markedet. Vår virksomhet har hett Nets siden 2010, men vår historie går tilbake til 1968. Vi har mer enn 2800 engasjerte medarbeidere i fem land, og fokuset vårt er rettet mot nye muligheter, teknologier og sikkerhet. Kilde: Nets.no
Nettbank
Nettbank tilrettelegger slik at kunder av en finansinstitusjon kan gjennomføre finansielle transaksjoner på en sikret nettside som drives av finansinstitusjonen.
NFC
NFC står for Near Field Communication, og er veldig enkelt forklart en trådløs overføringsmetode. Den åpner for at enheter med NFC veldig raskt kan kommunisere med hverandre. I motsetning til Bluetooth og Wi-fi fungerer ikke NFC over lengre avstander. Og for at to enheter skal kunne snakke sammen via NFC må avstanden mellom de to ikke være mer enn ett par centimeter.
Nominell rente
Den nominelle renten er renten på et lån eller en kreditt der alle andre kostnader ved å ta lånet ikke er tatt med. Den nominelle renten er alltid lavere enn den effektive renten.
Nødkort
Hvis du er ute på ferie eller reise og mister/blir frastjålet lommeboken og ikke har noen kontanter, så kan de fleste kortutstedere hjelpe deg med ett nødkort. Nødkort kan som regel leveres innen en til tre dager og tar som regel lengre tid å få tilsendt enn nødkontanter.
Overføre gjeld
Banker og kredittkortselskaper tilbyr ofte muligheten til å samle alle lån i ett større lån hos dem og gjerne til en rente som totalt sett er lavere enn hva den vil være for hvert enkelt lån. For å samle disse lånene oppfordres det til å overføre de til banken/kredittkortselskapet.
Overtrekk
Overtrekk for kredittkort er hvis du benytter mer enn den tilgjengelige kreditten du har tilgjengelig på kreditkortet. Det vil si at hvis du har 30.000 kr i kredittgrense og bruker 35.000 så har du ett overtrekk på kredittkortet på 5000 kr.
Paypal
PayPal er en ledende global betalingstjeneste. PayPal lar personer betale og overføre penger uten å måtte dele sine betalingsopplysninger, med fleksibilitet til å betale ved hjelp av saldo på PayPal-kontoen eller tilknyttede betalingskort. PayPal ble grunnlagt 1998 og konsernet har kontorer over hele verden, inkludert Skandinavia.
PIN
PIN (Personlig Identifikasjons Nummer) er en personlig tallkode som må oppgis for å få adgang til å bruke ett kredittkort og fungerer som et passord. En PIN-kode består vanligvis av fire siffer, noe som gir 10 000 mulige kombinasjoner. Dette er ikke spesielt mye i en moderne sikkerhetssammenheng, og kredittkortet kan bli låst hvis feil kode tastes inn tre ganger etter hverandre.
Rabbatt
Rabatt betyr for kredittkort at det gis avslag på tjenesten eller varen på stedet. Avslaget blir slått av i kassen og beløpet som blir belastet blir derfor mindre der og da. F.eks: Kjøp av sko til 1000.- kr med 10% rabatt vil medføre at beløpet på fakturaen fra kredittkortselskapet blir 900,- kr. De samme 900,- kr vil også stå på kassalappen i butikken ettersom dette har blitt trukket fra i kassen i butikken.
Regionssperre
Regionsperre betyr at du kan selv velge hvilke regioner (gjerne verdensdeler eller land) kredittkortet skal være gyldig eller ikke gyldig i og øker sikkerheten ved bruke av ett kredittkort.
Regningsbetaling
Flere kredittkort tilbyr muligheten til å betale regninger ved bruk av kreditten på kredittkortet. Og dette kan i de fleste tilfeller gjøres gjennom nettbanken som er knyttet opp til kredittkortet.
Reiseforsikring
De aller fleste kredittkort i Norge tilbyr i dag reiseforsikring gratis på kortet gitt at over halvparten av reisen er betalt med kredittkortet.
Rentefri kreditt
Alle kredittkort tilbyr en gitt periode med rentefri kreditt, noe som betyr at de låner deg penger gratis i ett gitt antall dager. Dette kan være helt opp til nesten 60 dager.
Rentefri periode
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus venenatis hendrerit tortor, hendrerit porta nulla suscipit in. Vestibulum dignissim nunc velit, ac ornare quam consectetur ac. Aliquam a viverra ipsum, fermentum mattis urna. Vestibulum sed tincidunt lectus.
Saldo
De som bruker nettbanker vil oppleve at banken som regel opererer med to ulike tall om hvor mye penger det er på konto: disponibelt og saldo. Disponibelt er det du egentlig har, mens saldo bare blir oppdatert en gang daglig. Det vil derfor vil det være forskjell på det står oppført som disponibelt og saldoen på kontoen. Disponibelt forteller hvor mye penger du faktisk har på kontoen. Har du 10.000 kr disponibelt på kontoen, og saldoen er 7.000, betyr det at du har 10.000 du kan bruke. Du kan bruke differansen mellom disponibelt og saldo på 3.000 kr uten å overtrekke kontoen, ettersom disse 3.000 kr er på vei inn, men ikke har blitt bokført enda.
SMS tjenester
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus venenatis hendrerit tortor, hendrerit porta nulla suscipit in. Vestibulum dignissim nunc velit, ac ornare quam consectetur ac. Aliquam a viverra ipsum, fermentum mattis urna. Vestibulum sed tincidunt lectus.
STIP
STIP står for "Stand-in processing". Dersom driftssentralen Nets ikke oppnår kontakt med kortutstedende bank/kredittkortselskap, kan Nets autorisere på vegne av banken. Det samme gjelder Visa og MasterCard International. Ved slike situasjoner gjelder egne beløpsgrenser som kan variere fra et kort til et annet.
Samsung Pay
Samsung Pay er en mobil betaling system utviklet av Samsung som lar sine brukere å lagre debetkort og kredittkort på sin mobiltelefon. Samsung Pay kan bruke Near Field Communication (NFC ) for å "gjøre sikre betalinger raskt og enkelt ved å holde telefonen inntil en NFC-aktivert betalingsterminal.
Teller
Teller har siden det ble grunnlagt som Visa Norge i 1977 vært en ledende aktør i oppbyggingen av systemer og infrastruktur for betaling med kort. De tilbyr tilgang til alle de tre ledende kortsystemene; Visa, MasterCard og American Express.
Tilgjengelig kreditt
Tilgjengelig kreditt er den kreditten som gjenstår innenfor den av opprinnelige kredittgrensen. Ved en kredittgrense på 50.000 kr, og 20.000 kr er brukt opp så er tilgjengelig kreditt 30.000 kr.
Valutapåslag
Hvis du bruker kredittkort i utlandet til varekjøp eller uttak av kontanter tar de fleste bankene/kredittkortselskapene i Norge et valutapåslag ofte på mellom 1,5-2%. Når du er i utlandet kan valutakursen kunne endre seg fra du benytter kortet til betaling faktisk finner sted. Banken eller kredittkortselskapet tar derfor et valutapåslag for å sikre seg mot å tape penger en negativ valutakursutvikling. Det vil si at bruker du 1000 kr. på ett hotell så tar banken eller kredittkortselskapet kr. 17,50 kr for å sikre seg mot et mulig valutakurstap.
Varekjøp
Varekjøp er definert som alt kjøp av varer og tjenester, i butikk og på nett. Det som ikke kommer inn under dette er kontantuttak og overføring av tilgjengelig kreditt fra kredittkortet til en annen konto, eller regningsbetaling.
Verified by Visa
Verified by Visa er en tjeneste som lar deg handle på Internett med ekstra trygghet. Løsningen sørger for at partene, kortholder og nettbutikk, blir autentisert overfor den andre parten. Gjennom en enkel kontroll, bekrefter Verified by Visa din identitet når du handler i butikker merket Verified by Visa. Det er bekvemt, og det fungerer med ditt eksisterende Visa-kort hvis din kortutsteder har tilbudt deg denne løsningen. I Norge tilbyr nesten alle nettbutikker og kortutstedere Verified by Visa. Kilde: Visa.no
VISA
Visa er et kortbasert, internasjonalt betalingssystem, eiet av selskapet Visa Inc. som er notert på New York-børsen. Systemet ble etablert på 1970-tallet og 21 000 banker og finansinstitusjoner er i dag tilknyttet systemet gjennom organisasjonen Visa International Service Association (VISA) i San Francisco. Systemet var tidligere eiet av banker og finansinstitusjoner over hele verden, men ble børsnotert som et amerikansk selskap i 2007. Selskapets styreformann og administrerende direktør er Joseph Saunders. Visa Inc. har omkring 5 500 ansatte. Kilde: Wikipedia.no
ValYou
Valyou er en app. I den laster du ned en mobil utgave av bankkortet ditt, og så er du klar for å betale – bare ved å holde mobiltelefonen inntil en NFC betalingsterminal. Valyou vil på sikt kunne inneholde ulike løsninger for kuponger, lojalitets- og reisekort.
Vipps
Enkel mobilbetalingstjeneste levert av DNB som gjør det mulig å sende penger til venner og familie ved bruk av et par klikk.
Årspris
Årspris på kredittkort er det fortsatt noen banker og kredittkortselskap som krever, men det har blitt mindre vanlig. Kredittkortet skal tilby veldig bra tjenester og forsikringer for å kunne forsvare en årspris på kredittkortet i dag, ettersom det er så mange gratis kredittkort med bra tjenester og forsikringer.